You are here

Változott a parkolási rend Győrben 2012. január 1-től

Változott a parkolási rend Győrben 2012. január 1-től. A Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. felhívja a tisztelt autósok figyelmét, hogy a városi képviselő-testület 2011. október 28-i ülésén elfogadott rendeletmódosítás értelmében 2012. január elsejétől Győr területén változik a parkolás rendje. A 2011-ben megváltott havi és negyedéves bérleteket január 5-ig, míg az éves bérleteket január 20-ig lehet használni. Az új esztendőtől érvényes legfontosabb módosítások a fizetőparkoló-hálózatban a következők.

A fizető parkolóhelyek korábbi díjövezetbe történő besorolása átalakul és egyszerűsödik. A belváros területén található négy díjövezetből két díjövezet jön létre. Ezzel megszűnik az övezetek sűrű váltakozása, nagyobb, homogén területek jönnek létre, melyeket a belváros központi magját körülvevő fő közlekedési útirányok határolnak el egymástól. A nagyobb egységes övezetek a lakossági bérlettel rendelkezők számára a parkolási lehetőségek bővülését eredményezik.

A korábbi centrális, I-es, II-es és III-as díjövezetből 2012. január 1-től I-es és II-es díjövezet alakul ki. Az Újkapu-utca – Újvilág utca - Gárdonyi utca - Szent István út - Jókai utca vonaltól a sétálóövezet irányába I. díjövezeti, míg kifelé II. díjövezeti besorolást kapnak a fizető parkolóhelyek.

A fizetőparkoló-hálózat a parkolás szabályozottá tétele érdekében 2012. január 1-től a belvárostól nyugati irányba eső területekre is kiterjed. Újváros és Sziget városrészek területén a Jedlik híd- Stromfeld Aurél utca – Simor János püspök tere - Erkel Ferenc utca - Dr. Róth Emil utca – Petőfi tér – Petőfi híd – Rába és Mosoni-Duna folyók által körülhatárolt terület III. díjövezeti besorolás alá fog tartozni.

Az övezetek óradíjai az alábbi táblázat szerint alakulnak:

2011. december 31-ig

2012. január 1-től

Centrális övezet

400 Ft/óra

I. övezet

400 Ft/óra

I. övezet

200 Ft/óra

II. övezet

200 Ft/óra

II. övezet

100 Ft/óra

III. övezet

100 Ft/óra

III. övezet

80 Ft/óra

-

-

2012. január 1-től a fizető parkolóhelyeken a díjköteles időszak csütörtöki napokon két órával rövidebb lesz, így délután 18 óra helyett csak 16 óráig kötelező parkolójegyet váltani. A változtatásra annak érdekében került sor, hogy a belvárosi üzletek a hosszabbított nyitva tartás és a 16 órától díjmentes parkolás révén versenyképesebbé váljanak a bevásárló központokkal szemben.

2012. január 1-től a III. díjövezetre érvényes díjköteles időszak is változik. Az I-és a II. díjövezettől eltérően a III. díjövezetbe sorolt fizetőparkoló helyeken szombati napokon a parkolás díjmentes lesz.

Felhívjuk parkolási bérlettel rendelkező ügyfeleink figyelmét, hogy a 2011-ben megváltott havi és negyedéves bérleteket január 5-ig, míg az éves bérleteket január 20-ig fogadjuk el a parkolási jogosultság igazolására. - szerepel a GYŐR-SZOL tájékoztatásában. (gyor.hu)